Forrás: facebook
Könnyű Macaron Recept
Hozzávalók:
- 15 dkg mandulaliszt
- 15 dkg porcukor
- 5,5 + 5,5 dkg (pihentetett) tojásfehérje
- néhány csepp ételfesték
- 15 dkg cukor
- 3,8 dkg víz
- A töltelékhez:
- 1,9 dl tejszín
- 20 dkg magas (70%) kakaótartalmú, minőségi csokoládé
Először a tölteléket készítsétek el:
A töltelékhez a tejszínt felforraljuk. A csokit kis darabokra törjük és keverőtálba tesszük. Ráöntjük a forró tejszínt és fényesre keverjük. Lehűtjük.
A macaronok elkészítéséhez a kétszer 5,5 dkg tojásfehérjét külön tálkákba tesszük és 6 másodpercig magas fokozaton mikrózzuk.
A mandulalisztet egy keverőtálba szitáljuk és rászitáljuk a porcukrot is. Hozzákeverjük az egyik adag pihentetett tojásfehérjét és összedolgozzuk.
A felvert tojasfeherje egy kicsit meg fogja lazitani a kicsit kemenyebb mandulalisztes kevereket. Picit folyosnak kell lenni. Ezek az aranyok tokeletesek, ha igy csinalod, akkor amilyen allagot kapsz, olyannak kell lennie. :) Kb ahhoz hasonlitanam, amikor tejbegrizt csinalsz es pont megfelelo allagu, nem is kemeny, nem is hig. Felemeled a kanalat is lefolyik, de nem az a nagyon hig.
A kristálycukrot és a vizet kis lábosba tesszük és közepes lángon szörp sűrűségű szirupot főzünk (ha van cukorhőmérőtök akkor 118 fokig hevítsétek), vigyázva, hogy a cukor ne barnuljon meg.
Közben robotgéppel felverjük a másik adag fehérjét és lassan csorgatva beledolgozzuk a kész szirupot. Addig keverjük, amíg közepesen kemény habot kapunk és a massza a keveréstől lehűl. Ha használtok ételfestéket, most keverjétek bele.
A felvert fehérjét a mandulás keverékhez adjuk és összekeverjük. Habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire kis korongokat nyomunk a masszából. Addig hagyjuk száradni, amíg tapintásra nem ragad a tészta az ujjunkhoz (kb. 30 perc).
180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 12-15 percig sütjük, közben kétszer kinyitjuk a sütő ajtaját.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesn kihűlni. Ezután megtöltjük és összeragasztjuk a macaronokat: a csokikrémet nyomózsákba tesszük, az egyik macaronra nyomunk belőle egy szőlőszemnyi adagot, ráragasztunk egy másik macaront és óvatosan összenyomjuk.
Ha igazán jót akartok, tegyétek 24 órára hűtőszekrénybe, és 2 órával fogyasztás előtt vegyétek csak ki.
Forrás: facebook