Őszibarack sütemény
forrás: facebook
Igen, ez az az őszibarack formájú süti, ami nem hiányozhatott a hagyományos lakodalmas asztalokról, nálunk mindenki lagzis baracknak ismeri. Még most is előttem van a pillanat, amikor kikészítettük az asztalra. Hiába volt minden fenséges főétel, a tyúkhúsleves és pörkölt előtte az asztalon, a barack süti bizony, egytől egyig elfogyott.
Bár manapság egyre gyakrabban látom a Macaron sütiket az asztalon, ez a recept ma is megálja a helyét.
Barack süti, vagyis a Lagzis Barack Recept
Elkészítés:
20 dkg puha vajat, 25 dkg porcukorral kikeverünk. Adjunk hozzá 1 egész tojást, 1,5 dl tejet, és 8 dkg lisztet, amiben előzőleg 2 teáskanál sütőport elkevertünk. Ezt a folyékony masszát 1 óráig szobahőmérsékleten pihentessük.
Utána keverjünk hozzá 70 dkg lisztet, és kézzel dolgozzuk össze, gyúrjuk tésztává. Gömbölygessünk kicsi golyókat a tésztából, és sütőpapíros tepsin, forró sütőben süssük világossárgára. A golyókat sütés előtt egy kissé lelapítottam.
Nagyon vigyázzunk, hogy a golyókat nem süssük túl, mert különben száraz lesz a süti. Éppen csak színt kell kapnia sütéskor.
Őszibarack süti dekorálása:
A sütőből kivéve, még melegen egy késsel vagy kávéskanállal vájjuk ki a fél barackok közepét. (A félgömbök kivájását fontos, hogy még melegen végezzük.)
A töltelék elkészítése:
Egy fémedényben 20 dkg vajat gőz fölött, 3 egész tojással, és 6 dkg cukorral krémmé főzünk. Adjuk hozzá a kivájt félgömbök közepét, ízlés szerint rumot, és egy púpos evőkanál baracklekvárt. Színezzük meg kakaóporral. Töltsük meg a félgömböket, és illesszük őket össze.
A színezéshez piros, és zöld színű ételfestéket egy kevés langyos vízben feloldjuk, és ecsettel fessük be a barackok egyik oldalát pirosra, és azonnal forgassuk bele kristálycukorba. Majd ezután a másik felét zöld színűre, és szintén cukorba.
forrás: facebook