Apámmal már készítettünk ezekből a híres fahéjas csigákból, ha megtalálom felrakom a videói is, amin a svéd fahéjas csiga tekercselését is felvettük.
Ez a recept a mi családunk kedvence. A nagymamám receptje volt, de az apám tökéletesítette azt az évek során.
Győződj meg róla, hogy minden a fő összetevőt felhasználsz, még a mazsolát is, de aki nem szereti egyszerűen kiveheti a tésztából.
A MÉZES FAHÉJ HATÁSA SZERVEZETÜNKRE
Fahéjas Csigák
Kb: 30 darab
Hozzávalók:
- 2 csomag élesztő
- 1 csésze langyos víz
- 6 evőkanál zsiradék (margarin, vaj, kókuszzsír…)
- 1 bögre barna cukor
- 7 bögre liszt
- 2 bögre forró víz
- 2 tojás
- 1 evőkanál só
- lágy vaj
- mazsola
- fahéj
A cukormázhoz:
- 4 evőkanál puha vaj
- 2 bögre porcukor
- 4 evőkanál tej
- 1 teáskanál vanília kivonat
Svéd fahéjas csiga cukormázzal
Elkészítés:
1. Az élesztőt keverjük össze a pohár langyos vízzel, szórjunk rá egy kis cukrot. Tegyük félre körülbelül öt percig.
2. Egy keverőedénybe tegyük a zsiradékot, cukrot és sót a meleg vizet és 30 másodpercig keverjük a mixerrel. Hagyjuk kihűlni langyosra. Keverjünk hozzá 2 bögre lisztet, majd az élesztő keveréket, és addig keverjük, amíg jól összeáll. Keverjük hozzá a felvert tojásokat.
3. A maradék lisztet fokozatosan adjuk hozzá és keverjük a tésztát horog körülbelül 2 percig. Vegyük ki a tésztát a tálból, és helyezzük egy enyhén lisztezett pultra vagy deszkára. Gyúrjuk át kézzel, ha a tészta még ragadós adjunk hozzá egy kis lisztet. Addig gyúrjuk, amíg a tészta sima és selymes lesz.
4. Fedjük le és hagyjuk 30 percig kelni. Miután a tészta duplájára kelt, vegyük ki a tálból és osszuk két félre. A tészta egyik felét sodrófával sodorjuk ki téglalap alakúra, és lágy vajjal kenjük meg. Szórjuk meg barna cukorral, mazsolával, fahéjjal.
Győződjünk meg róla, hogy bőven megszórtuk barna cukorral! A mazsola elhagyható, de nálunk a család szereti, és ekkor szórjuk meg rengeteg fahéjjal.
5. Tekerjük fel a tésztát egy hosszú tekercsbe. Egy darab fogselyem vagy cérna segítségével körülbelül két centi vastagra vágjuk. A csigákat kizsírozott tepsibe, egymástól kis távolságra helyezzük. A tészta másik feléből is elkészítjük a csigákat.
6. Hagyjuk, hogy a fahéjas csigák kétszeresükre keljenek a tepsiben, majd süssük 210 fokos sütőben 10 percig, majd csökkentsük a hőt 170 fokra, és süssük a csigákat barnára, (kb. 5-7 perc).
7. Készítsük el a cukormázat egy közepes tálban: habverővel keverjük fel a vajat, a cukrot, a tejet, és vaníliát. Öntsük a lehűtött fahéjas csigákra!
Megjegyzés: apám sohasem méri a vajat, barna cukrot, a mazsolát, és a fahéj, de egy jó becslés szerint kell 1 bögre barna cukor, 1 bögre mazsola, 1 evőkanál őrölt fahéj.
Az apám mindig nagyon bőkezű az összetevőkkel!
A MÉZES FAHÉJ HATÁSA SZERVEZETÜNKRE