Karácsonyi Sütinek Kókuszos/Diós Csiga Recept
Gyerekkorom ízeit idézi ez a kókuszos sütemény, és most, hogy újra felfedeztem szeretném megosztani Veletek!
Kókuszos Csiga Recept
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt,
- 25 dkg rétesliszt,
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 4 tojás sárgája
- 25 dkg margarin
- csipetnyi só
Elkészítés:
Alaposan összedolgozzuk a tészta hozzávalóit, ha nem áll ösze, pici tejet adhatunk hozzá.
4 cipóra osztjuk és legalább egy órát, vagy egy éjszakát pihentetjük.
A 4 cipót egyesével vékonyra kinyújtjuk és a töltelékkel megkenjük:
KÓKUSZOS VAGY DIÓS TÖLTELÉK:
4 TOJÁS fehérjét gőz felett pici sóval felverjük, beleadunk 30 dkg kristálycukrot, ismét keményre felverjük (lehet picit pihenni közben), mig kemény hab nem lesz, s óvatosan ujjunkkal megnézve meleg, majdnem sütős a hab, akkor jó. Pici ecetet is lehet bele tenni.
A kinyújtott tésztákra elkenve, dióval, v. kókuszreszelékkel (kb.10-15 dkg kell a négy laphoz) megszórva, feltekerjük, s éles, vizezett késsel felszeleteljük ujjnyi vastagra. (kb. 1 cm)
Sütőpapíros tepsire téve ujjunkkal megformázzuk kerekre, majd mehet a forró sütőbe, amit mérsékelünk kb. 5 perc után.
Amikor a csiga talpa zsemlepiros, készen van. Nem biztos, hogy egyszerre sül, ha megfogjuk és túl lágynak érezzük, még süssük. Ne szárítsuk ki őket!
KARÁCSONYRA IS AJÁNLOM! KÉT HÉTIG IS ELÁLL!
Nemcsak nagyon finom, hanem sokáig eláll, eltartható. Kirándulásra, nyaralásra magunkkal vihetjük, ezért is "vándor csiga" Jó étvágyat!
forrás: facebook