Mézeskalács házikó készítése
Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg liszt
500 g méz
250 g porcukor
200 g vaj
2 tojás
2 csipet só
16 g holland kakaópor
6 g sütőpor
10 g őröl gyömbér
6 g szegfűszeg
10 g fahéj
A ház részei:
A ház alapja: 21x29 cm
2 db tető: 10x20 cm/db
hátsó fal: 12x16 cm
ház eleje: 12x16 cm
2 db ház oldala: 11x16 cm/db
1 kis kémény 6 cm magas, 3 cm széles
Cukormáz:
2 tojásfehérje
500 g porcukor
A tészta alapanyagokat egy tálba tesszük, összegyúrjuk, majd letakarva fél órára hűtőbe tesszük.
Miután a mézeskalács házikó sablonját papírra rajzoljuk, vagy kinyomtattuk, vágjuk pontosan körbe.
Letölthető mézeskalács házikó minta:
A házikó tésztáját már lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, ugyanis ha esetleg letapad a tészta a deszkára és nehéz felszedni, a házikó elemei elvesztik eredeti méretüket és később nem fognak illeszkedni egymáshoz. Ha már a sütőpapíron nyújtjuk, ezt elkerülhetjük, ugyanis nem kell mozgatnunk a tésztát.
A sablont helyezzük rá a tésztára és éles késsel vagy egy pizzavágóval vágjuk körbe a ház részeit. Ha biztosra akarunk menni, jelöljük körbe a sablont fogpiszkálóval és a jelölések mentén vágjuk ki az elemeket. A felesleges tésztát távolítsuk el a mézeskalács házikó részei közül. A sütőpapírt a tésztaelemekkel együtt húzzuk át a tepsire és mehetnek is a sütőbe!
15-20 perc alatt megsül, ez a sütő fajtájától függ.
Ezután elkészítjük a cukormázat, a tojásfehérjét és a porcukrot síma masszává keverjük,
majd nyomózsákba tesszük, lyukat vágunk rajta és ezzel a masszával összeragasztjuk a ház részeit.
Díszítsük kedvünk szerint.
Jó szórakozást!