Az egyik nagy kedvenc a Somlói most bemutatkozik gluténmentes formában! Bátran próbáld ki, nem fogyz csalódni!
Gluténmentes Somlói Galuska Torta
Hozzávalók:
1 db 8 tojásos piskóta ( 24 cm tortaforma )
Sütöttem, egy 8 tojásos piskótát
8 db tojás
1 csipet só
8 evk. kristálycukor
8 evk. rizsliszt
1 tasak sütőpor
Gluténmentes Somlói Galuska Torta Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk.
A sárgáját, fehéredésig keverjük a cukorral. Ha úgy látjuk már jó, szép fényes - és krémes az állaga, akkor felverjük a fehérjét is, egy csipet sóval. Nem szoktam nagyon keményre felverni, mert akkor nem lesz olyan jó a piskóta!
Ha elkészült, a fehérjéhez hozzákeverjük a cukros masszát, és kanalanként, beletesszük a sütőporral elvegyített lisztet, és óvatosan eldolgozzuk.
24 cm, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 40- 45 perc alatt megsütjük.
Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet.
Nagyon sűrű pudingot főzünk, mégpedig, 1 liter tejhez 4 csomag csokoládés pudingport adunk. ( Haas ) A tejet felforraljuk. (valamennyit szedtem ki egy kis tálba, amiben a pudingporokat csomómentesen kikevertem, majd közben, a melegedő tejhez kevertem.)
A cukrot, szerintem mindenki a szája íze szerint adagolhatja hozzá, én sem igazán méregetem, kb. 10 - 15 dkg-ot keverek a pudinghoz.
Mikor már majdnem kész, adok hozzá 15 dkg mazsolát, 10 -15 dkg durvára darabolt diót, ez így még egyet - kettőt rottyan együtt.
Ha már teljesen besűrűsödik a puding, elzárjuk, és 15 dkg Ramat hozzákeverünk, és addig keverjük a forró pudingban, míg elolvad.
A piskótát kettévágtam, majd az alsó piskóta lapot a formában hagytam, és ráöntöttem még forrón a puding felét. A másik felét pedig, kockákra darabolva dobáltam rá, majd erre jött a maradék csokoládé krém. Amikor már teljesen lehűlt, 3 dl tejszínt ( Meggle ) felvertem, és körbekentem vele, majd darabolt dióval megszórtam, és az olvasztott csokoládét sem hagytam ki, abból is kapott egy keveset!
Pár óra hűtés után felvágható, de másnap finomabb!
forrás: facebook