Az eredeti Isler (Ishler) süti minden hagyományos családi ünnepen az asztalra került. Ahány ház annyi szokás, mondják ezt felénk, így az isler linzerek is sokfélék lehetnek. Egy biztos, a téli estéken mi szívesen falatozzuk a tea mellé.
Hogyan is készítették nagyanyáink ezt a finom linzer tésztát?
cukraszsutik
Isler Recept
Hozzávalók tésztához:
- 45 dkg sima liszt
- 45 dkg rama vagy vaj
- 24 dkg porcukor
- 18 dkg darált dió
- 6 ek kakaó (vagy 4 ek holland)
- pici fahéj
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 ek rum
- 3 tojás sárgája
Máz:
- 60 dkg tortabevonót
- 7 ek olaj
Recept:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, minimum fél órát pihentetjük hűtőben. A pihentetés elengedhetetlen, annyira azért ne siessünk a sütéssel, hogy ez kimaradjon.
Ha kihült kb 2 mm-re nyújtjuk és pogácsaszaggatóval vagy a kívánt formájú (szivek, karácsonyra fenyő, csillag, hóember) szaggatóval szaggatjuk. Most csak körök lettek, de lagzikba szoktunk sziveket vagy karácsonyra fenyőt, csillagot, hóembert...
180 fokon 6-8 percig sütjük.
Ha kihűlt, lekvárral összeragasztjuk. Most meggyet és szedret használtunk.
Tetejére 60 dkg tortabevonót 7 ek olajjal gőz fölött felolvasztunk, ezzen vonjuk be és kedvünk szerint díszítjük.