Édes Élet, Édességek

Édes Élet, Édességek, Torta receptek, Torta díszítés

KELT MEGGYES-MÁKOS RÉTES RECEPT

2018. október 03. 21:06 - testünk-egészségünk

RÉTES KELT TÉSZTÁBÓL

meggyes_makos_kelt_retes.jpgMeggyes-Mákos Kelt rétes recept

Hozzávalók:
A tésztához

  • 40 dkg finomliszt
  • 40 dkg rétesliszt
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 0.5 teáskanál só
  • 2 ek tejföl
  • 3 ek olvasztott disznózsír (vagy étolaj)
  • 1 db tojás

 
A töltelékhez

  • 20 dkg darált, édesített mák
  • 1 citromból nyert reszelt citromhéj
  • 1 kk fahéj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg magozott meggy
  • A kenéshez
  • 3 ek olvasztott disznózsír (vagy étolaj)
  • 2 dl tejföl

Elkészítés:


Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztből a tojással, cukorral, sóval, tejföllel, zsírral és az élesztős tejjel tésztát dagasztunk, jól kidolgozzuk, de egy kicsit lágyabbra, mint az egyéb kelt tésztákat.
A megdagasztott tésztát lisztezett deszkára borítjuk, három részre vágjuk, majd a kis cipókat átgyúrjuk, hogy a felületük szép sima legyen. Megkenjük vékonyan a tetejüket olvasztott zsírral vagy olajjal, és 30-40 percig kelni hagyjuk. ( ne tegyük túl közel egymáshoz, mert ahogy kelnek, összeragadnak)
Míg kel a tészta, elkészíthetjük a tölteléket. A cukros mákot citromhéjjal, fahéjjal és vaníliás cukorral elkeverjük, a meggyet lecsepegtetjük.
A konyhaasztalra terítsünk egy vastagabb abroszt, hintsük meg liszttel, és helyezzük a közepére az első cipónkat. Lisztes kézzel alányúlva nyújtsuk a tésztát az asztal széle felé haladva. Ha nehezen nyúlik, hagyjuk még egy kicsit kelni. Nem tragédia, ha esetleg egy-két helyen kilyukad, feltekerve nem fog látszani. 

Ha kinyújtottuk a kívánt vastagságúra (vékonyságúra), locsoljuk meg olvasztott zsírral, tejföllel, szórjuk meg mákkal és potyogtassuk rá a meggyet. Ha téglalap alakúra nyújtottuk, akkor a két szélesebb felénél az abrosz megemelésével tekerjük fel a tésztát egymással szemben. Vágjuk olyan hosszúra, mint a tepsink (amit már előre kikentünk), és tegyük bele. Így járjunk el a két másik cipóval is.
Ebből a mennyiségből egy gáztepsinyi plusz egy kis (20x30cm) tepsinyi rétesünk lesz.
Tepsibe rakva még kelesszük kb. 30 percig, kenjük meg a tetejét olvasztott zsírral vagy étolajjal, majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük szép pirosra.
~sütési mód: alul-felül sütés

 Forrás :Facebook

FACEBOOK oldalunk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://edesedessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr7814280077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.