Édes Élet, Édességek

Édes Élet, Édességek, Torta receptek, Torta díszítés

Fahéjas Csigák - Bögrés recept

2014. október 30. 09:47 - testünk-egészségünk

Svéd fahéjas csiga cukormázzal

Fahéjas Csigák.jpg

Apámmal már készítettünk ezekből a híres fahéjas csigákból, ha megtalálom felrakom a videói is, amin a svéd fahéjas csiga tekercselését is felvettük.

Ez a recept a mi családunk kedvence. A nagymamám receptje volt, de az apám tökéletesítette azt az évek során.

Győződj meg róla, hogy minden a fő összetevőt felhasználsz, még a mazsolát is, de aki nem szereti egyszerűen kiveheti a tésztából.

A MÉZES FAHÉJ HATÁSA SZERVEZETÜNKRE

Fahéjas Csigák

Kb: 30 darab

 

Hozzávalók:

  • 2 csomag élesztő 
  • 1 csésze langyos víz
  • 6 evőkanál zsiradék (margarin, vaj, kókuszzsír…)
  • 1 bögre barna cukor
  • 7 bögre liszt
  • 2 bögre forró víz
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál só
  • lágy vaj
  • mazsola
  • fahéj

 

A cukormázhoz:

  • 4 evőkanál puha vaj
  • 2 bögre porcukor
  • 4 evőkanál tej
  • 1 teáskanál vanília kivonat

 Svéd fahéjas csiga cukormázzal

Elkészítés:

1. Az élesztőt keverjük össze a pohár langyos vízzel, szórjunk rá egy kis cukrot. Tegyük félre körülbelül öt percig.

2. Egy keverőedénybe tegyük a zsiradékot, cukrot és sót a meleg vizet és 30 másodpercig keverjük a mixerrel. Hagyjuk kihűlni langyosra. Keverjünk hozzá 2 bögre lisztet, majd az élesztő keveréket, és addig keverjük, amíg jól összeáll. Keverjük hozzá a felvert tojásokat.

3. A maradék lisztet fokozatosan adjuk hozzá és keverjük a tésztát horog körülbelül 2 percig. Vegyük ki a tésztát a tálból, és helyezzük egy enyhén lisztezett pultra vagy deszkára. Gyúrjuk át kézzel, ha a tészta még ragadós adjunk hozzá egy kis lisztet. Addig gyúrjuk, amíg a tészta sima és selymes lesz.

4. Fedjük le és hagyjuk 30 percig kelni. Miután a tészta duplájára kelt, vegyük ki a tálból és osszuk két félre. A tészta egyik felét sodrófával sodorjuk ki téglalap alakúra, és lágy vajjal kenjük meg. Szórjuk meg barna cukorral, mazsolával, fahéjjal.

Győződjünk meg róla, hogy bőven megszórtuk barna cukorral! A mazsola elhagyható, de nálunk a család szereti, és ekkor szórjuk meg rengeteg fahéjjal.

5. Tekerjük fel a tésztát egy hosszú tekercsbe. Egy darab fogselyem vagy cérna segítségével körülbelül két centi vastagra vágjuk. A csigákat kizsírozott tepsibe, egymástól kis távolságra helyezzük. A tészta másik feléből is elkészítjük a csigákat.

6. Hagyjuk, hogy a fahéjas csigák kétszeresükre keljenek a tepsiben, majd süssük 210 fokos sütőben 10 percig, majd csökkentsük a hőt 170 fokra, és süssük a csigákat barnára, (kb. 5-7 perc).

7. Készítsük el a cukormázat egy közepes tálban: habverővel keverjük fel a vajat, a cukrot, a tejet, és vaníliát. Öntsük a lehűtött fahéjas csigákra!

 

Megjegyzés: apám sohasem méri a vajat, barna cukrot, a mazsolát, és a fahéj, de egy jó becslés szerint kell 1 bögre barna cukor, 1 bögre mazsola, 1 evőkanál őrölt fahéj.

 Az apám mindig nagyon bőkezű az összetevőkkel!

A MÉZES FAHÉJ HATÁSA SZERVEZETÜNKRE

FACEBOOK oldalunk

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://edesedessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr256846107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.